E-koodiviidakko
E-koodeista keskustellaan vilkkaasti, mutta mistä on oikeasti kysymys? E-koodin saa lisäaine, joka on hyväksytty elintarvikkeiden lisäaineeksi Euroopan Unionissa. E-koodeja on 318, joten kukapa muistaisi kaikki koodien takana piileskelevät lisäaineet kauppareissulla?
Siihen löytyy onneksi apu älypuhelinten käyttäjille: ekoodi.fi. Sieltä voi kännykällä tarkistaa mistä lisäaineesta on kyse. Todella kätevä kaupassa, jos alkaa epäilyttää...
Monet valmistajat ilmoittavat joko e-koodit, lisäaineiden nimet tai sekoittavat edellä mainittuja sen mukaan, kumpi kuulostaa luonnollisemmalta.
Jos edes muistaa alla olevat luokittelut, niin voi muistin varassa toimia kauppareissuilla, jos tietää mitä aineita haluaa välttää.
E100 - E199 eli väriaineet
E200 - E299 eli säilöntäaineet
E300 - E399 eli hapettumisenesto- ja happamuudensäätöaineet
E400 - E499 eli sakeuttamis-, stabilointi- ja emulgointiaineet
E500 - E599 eli happamuudensäätö- ja paakkuuntumisenestoaineet
E600 - E699 eli makeutusaineet
E700 - E799 eli antibiootit
E900 - E999 eli sekalaiset
E1000 - E1999 eli muut kemikaalit
Nämä yläryhmät jaetaan vielä tarkemmin alaryhmiksi, kuten esim. keltaisia tai punaisia värejä, sulfiitteja ja vahoja.
E300-koodin opin jo pienenä. Sehän on askorbiinihappo, eli C-vitsku. Toinen vanha tuttu on E330, eli sitruunahappo. Joten lähtökohtaisesti ei kannata vastustaa E-koodeja vaan sen takia, että ne näyttävät epäilyttäviltä tai luonnottomilta.
Lisäaineita on luonnollisesti (heh) testattu ja niitä on ruoassa ainoastaan pieniä määriä. Näin meille kerrotaan ja kai meidän on siihen uskottava. Itse yritän välttää niitä tai ostaa tuotteita joissa niitä on ainoastaan vähän. Uusimpiin trendeihin kuuluu tuotteiden mainostaminen luonnollisimman kuulosina, kuten esim. "Lisäaineeton" tai "Ei E-koodeja". Eihän sekään ole tae luonnollisesta ja terveellisestä ruoasta.
Kannattaa siis tutustua aiheeseen, niin tietää mistä on kyse, mitä on ostamassa ja kannattaako jotain oikeasti välttää. Monestihan me ihmiset kuullaan jotain, ei oteta tarpeeksi selvää asiasta ja ollaan kuitenkin päätetty, että näin on, kaikki E-koodit ovat pahoja.
Muistan löytäneeni muutama vuosi sitten kaupasta sitruunamuffinseja. E-koodeja löytyi 13. Sellaiseen tuotteeseen en kyllä koskisi. En kyllä muutenkaan osta tuollaisia tuotteita. Muffinssit on parasta tehdä ihan itse!
Jos joku haluaa tutkia enemmän E-asioita, niin kannattaa tutustua Some Foodiin: http://finland.somefood.org/.
Tiedä mitä syöt!
No comments:
Post a Comment