Stevia - Sokerin heviversio
Stevia oli aikaisemmin kielletyllä listalla, mutta vuosi sitten EU hyväksyi stevian käytön makeutusaineena. Kyseessä on siis Stevia rebaudiana -kasvi, jonka lehdistä saadaan stevioliglykosidia, joka siis on makeutusaine. Stevia on hyvä vaihtoehto sokerille. Positiivista steviassa on luonnollisuus ja kalorittomuus.
Stevian lehdistä on mm. juomien, pirtelöiden ja rahkojen makeuttajaksi. Kuivattuja lehtiä voi käyttää kahvissa, jälkiruoissa ja leivonnaisissa.
Me voimme nykyään ostaa valkoista steviajauhetta purkkikamana kaupoista. Stevia on sokeriin verrattuna todella makeaa. Se ei kuitenkaan korvaa sokeria ihan kaikissa tapauksissa. Esimerkiksi stevia ja hiiva eivät toimi samalla lailla yhdessä kuin sokeria ja hiiva.
Stevia on hyvä vaihtoehto hillitsemään sokerinhimoa. Puhdas stevioliglykosidi on jopa 300 kertaa sokeria makeampi.
Itse kasvia on käytetty apuna mm. diabetekseen, hiivatulehduksiin ja iho-ongelmiin. Etelä-Amerikassa alkuperäiskansat ovat käyttäneet kasvia myös vatsavaivoihin ja haavojen parantamiseen. Japanissakin steviaa on käytetty 1960-luvulta alkaen.
Stevia sopii myös karppaajille ja laihduttajille. Virvoitusjuomateollisuus on luonnollisesti innostunut tuotteesta ja nykyään joitakin tuotteita mainostetaan jo stevian voimalla.
Itse olen käyttänyt steviaa mm. tehdessäni mustikkakeittoa. Vettä ja mustikoita keitetään, keitokseen lisätään perunajauhoja veteen sekoitettuna ja keitto makeutetaan stevialla. Katsoin jonkun alkuperäisen reseptin ja siinä oli 2 dl sokeria. Itse käytin alle puoli teelusikallista steviaa, joten onhan siinä kyse aika isosta erosta määrällisesti ja kalorillisesti.
Aion ehdottomasti jatkaa stevian käyttöä joka päiväisessä elämässäni.
Stevian kanssa kannattaa muistaa, että tuotos saattaa huomaamatta tulla liian makeaksi, sillä steviaa on ERITTÄIN helppo käyttää liikaa!